Translate This Website In Any Language

Important General Knowledge of Jharkhand 2022

Important General Knowledge of Jharkhand 2022


Important General Knowledge of Jharkhand 2022- In this post of Important Jharkhand General Knowledge 2022, we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any exam conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Important General Knowledge of Jharkhand 2022

Important General Knowledge of Jharkhand 2022




1 . Where Birsa Munda of Jharkhand died?


Answer:- Ranchi




2 . Which district of Jharkhand has highest female literacy?


Answer:- Ranchi




3 . Who was the first Governor of Jharkhand State?


Answer:- Mr. Prabhat Kumar




4 . Who led the revolt of 1857 AD in Singhbhum?


Answer:- Arjun Singh




5 . On which river is Gautamdhara Falls situated?


Answer:- Radhu river




6 . In which district of Jharkhand is Maithon Hydroelectric Station located?


Answer:- Dhanbad




7 . Where are the research institutes in Jharkhand?


Answer:- Rochi




8 . When was the state of Jharkhand formed?


Answer:- 15 November 2000




9 . Who is the author of the story collection 'Ram Leela'?


Answer :- Radha Krishna




10 . What was the name of the first tribal rebellion in Jharkhand?


Answer:- Dhal Rebellion




11 . Are there areas irrigated by ponds in the state?


Answer:- Deodhar




12 . What was Ulgulan associated with?


Answer:- Birsa Munda




13 . In which year Dobha Nirman was started for water conservation in the state?


Answer:- 2016




14 . What is the percentage of Scheduled Castes in Jharkhand?


Answer:- 12.10%




15 . When did Jaipal Singh become the President of Adivasi Mahasabha?


Answer: 1939 AD




16 . When was the Jharkhand Region Autonomous Council (JAC) formed?


Answer:- 1995




17 . Where is the first copper smelting center in Jharkhand located?


Answer:- Ghatshila




18 . Who was the first Rajpal of Jharkhand?


Answer:- Prabhat Kumar




19 . What is the rank of Jharkhand in India in terms of population?


Answer:- 13th place




20 . When was the Jharkhand Kshetra Swagat Parishad formed?


Answer:- 9 August 1995




21 . Under the Aam Aadmi Bima Yojana in the state, the installment of how much amount is deposited in the concerned insurance center in the state?


Answer:- 200




22 . What is the deposition of infratrapene?


Answer:- In Mahadev Sangh, in Pat area, in Rajmahal trap




23 . What was the name of the organization formed to solve the problems of Jharkhand?


Answer:- Tribal Mahasabha




24 . When was the Betla National Park established in Jharkhand?


Answer:- 1986




25 . On which river are the Burma and Iyer dams located?


Answer:- Damodar River




26 . Which is the industrial capital of Jharkhand?


Answer:- Jamshedpur




27 . The highest area of ​​Jharkhand state is?


Answer:- Netarhat




28 . What is the size of Jharkhand state like?


Answer:- Quadrilateral




29 . Information about the Santhal tribe is found in the book Races and Cultures of India, to which author is this book related?


Answer:- D.N. majumdar




30 . Which is the only National Park in Jharkhand?


Answer:- Betla National Park




31 . In which year the first documentary was made in Jharkhand?


Answer:- 1954




32 . Where did the revolutionaries of Dhaka, Memon Singh and Kolkata covertly conduct secret propaganda?


Answer:- Jamshedpur




33 . How many houses are there in Jharkhand?


Answer:- 1




34 . What is the population density of Jharkhand state?


Answer:- 414




35 . How many sub-divisions are there in Jharkhand state?


Answer:- 35




36 . What is the female literacy percentage in Jharkhand?


Answer:- 52.21 percent




37 . In which district "Patratu Thermal" is located in the state of Jharkhand?


Answer:- Hazaribagh




38 . Who was the first revolutionary of Chotanagpur region, who was martyred in the struggle with the British?


Answer:- Budhu Bhagat




39 . What was the Jharkhand region called during the Maurya period?


Answer:- Poultry




40 . In which district is the Center for Soil Research and Research Institute located?


Answer:- Hazaribagh




41 . In which district of the state Topchanchi lake is located?


Answer:- Dhanbad




42 . Which is the oldest wild animal of the state?


Answer:- Hazaribagh




43 . What is the second official language of Jharkhand?


Answer :- Urdu




44 . What percentage of minerals are stored in Jharkhand?


Answer:- 73%




45 . Uhlus and Jaghis are two classes of which tribe?


Answer:- Birhor




46 . Where did Islam Khan move his capital from the palace?


Answer:- Dhaka




47 . Which is the state flower of Jharkhand?


Answer:- Palas




48 . From where are iron ore supplied to the steel factories in Bokaro?


Answer:- Keonjhar Khan




49 . Bulu Imam is related to which tribal folk art?


Answer:- Kohbar and Sohrai




50 . Where was King Durjanshal of Jharkhand arrested and kept?


Answer:- Gwalior





Hope  you have liked our post Important questions related to Important Jharkhand General Knowledge 2022. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Important General Knowledge of Jharkhand 2022- Follow us to read more posts like Important Jharkhand General Knowledge 2022 . Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments