Translate This Website In Any Language

Jharkhand General Knowledge 2022 (set1)

Jharkhand General Knowledge 2022

(SET1)

In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any exam conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand General Knowledge 2022 (set1)

Jharkhand General Knowledge (Top 50 Jharkhand GK)




1 . Jharkhand's foundation day is?


Answer:- 15 November 2000




2 . The capital of Jharkhand is?


Answer:- Ranchi




3 . The official language of Jharkhand is?


Answer:- Hindi




4 . Who is the first Chief Minister of Jharkhand?


Answer:- Shri Babulal Marandi ji




5 . Who was the first Rajpal of Jharkhand?


Answer:- Mr. Prabhat Kumar




6 . Which is the state animal of Jharkhand?


Answer:- Elephant




7 . The state flower of Jharkhand is?


Answer:- Palash




8 . Which is the state tree of Jharkhand?


Answer:- years




9 . Which is the state bird of Jharkhand?


Answer:- Cuckoo




10 . What is the area of ​​Jharkhand?


Answer:- 79714 square kilometer




11 . The largest city of Jharkhand is?


Answer:- Jamshedpur




12 . Which is the main folk dance of Jharkhand?


Answer:- Chhau, Sarhul, Jat-Jatin, Karma, Danga, Sohrai etc.




13 . What are the major rivers of Jharkhand?


Answer:- Damodar, Conch, Golden Rekha, North Koel, South Koel, Sakri etc.




14 . What are the boundaries of Jharkhand?


Answer:- Odisha, West Bengal, Uttar Pradesh, Chhattisgarh, Bihar




15 . The major agricultural production of Jharkhand is?


Answer:- Paddy, Jowar, Bajra




16 . Which is the main tourist place of Jharkhand?


Answer:- Hundru Falls, Hirani Falls, Rajrappa, Parasnath Jain Temple etc.




17 . What is the main industry of Jharkhand?


Ans: - Steel, aluminum, copper, zinc, automobile, chemical etc.




18 . Topchanchi sanctuary is located in which district of Jharkhand?


Answer:- Cubism




19 . What is the sex ratio of Jharkhand?


Answer:- 1005 Females / 1000 Males




20 . Who was the first independent Chief Minister of Jharkhand?


Answer:- Madhu Koda




21 . Who was the first Speaker of the Legislative Assembly of Jharkhand?


Answer:- Inder Singh Namdhari




22 . Who was the first pro tem speaker of Jharkhand?


Answer:- Visheshwar Khan




23 . Who was the first Deputy Speaker of Jharkhand Legislative Assembly?


Answer:- Bagun Sumbrai




24 . Who was the first Leader of Opposition of Jharkhand Legislative Assembly?


Answer:- Stephen Marandi




25 . Who was the first woman minister of Jharkhand?


Answer:- Joba Manjhi




26 . Who was the first Chief Justice of Jharkhand?


Answer:- Vinod Kumar Gupta




27 . Who was the first Advocate General of Jharkhand?


Answer:- Mangalmay Banerjee




28 . Who was the first Director General of Police of Jharkhand?


Answer:- Shivaji the great Kaire




29 . Who was the first Chief Secretary of Jharkhand?


Answer:- Vijay Shankar Dubey




30 . Who was the first Lokayukta of Jharkhand?


Answer:- Laxman Uraon




31 . Who was the first chairperson of Jharkhand State Women's Commission?


Answer:- Laxmi Singh




32 . Who was the first woman governor of Jharkhand?


Answer:- Draupadi Murmu




33 . The first soldier in Jharkhand who was awarded the Param Vir Chakra?


Answer:- Albert Ekka




34 . The first police officer of Jharkhand who was awarded the Ashok Chakra award?


Answer:- Randhir Verma




35 . The first female hockey player from Jharkhand who played in Olympics?


Answer:- Nikki Pradhan




36 . Who has been the captain of Indian cricket team from Jharkhand?


Answer:- Mahendra Singh Dhoni




37 . Who was the first woman international umpire of Jharkhand?


Answer:- Dependent Lakra




38 . Who was the first non-tribal chief minister of Jharkhand?


Answer:- Raghuvar Das




39 . Where was the first power plant of Jharkhand built?


Answer:- Tilaiya




40 . Where was the first university established in Jharkhand?


Answer:- Ranchi University




41 . Which is the first degree college of Jharkhand?


Answer:- St. Columbus College




42 . Which is the first English daily newspaper of Jharkhand?


Answer:- Delhi Press




43 . Which is the first film of Jharkhand?


Answer:- Agitated




44 . Which is the first Nagpuri film of Jharkhand?


Answer:- Nagpur of Sona




45 . Which is the first airport of Jharkhand?


Answer:- Birsa Munda Airport Ranchi




46 . Which is the first Santhali film of Jharkhand?


Answer:- Main Brahma




47 . Which is the first railway route of Jharkhand?


Answer:- Rajmahal to Mughalsarai




48 . Who was the first chairman of Jharkhand Public Service Commission?


Answer:- Phatik Chandra Hembrum




49 . Which is the first medical college of Jharkhand?


Answer:- Rajendra Medical College, Ranchi




50 . The first Ayurveda college of Jharkhand is?


Answer:- Government Ayurveda College, Lohardaga





Hope you liked  our post Jharkhand General Knowledge Quiz Important Questions. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand GK. Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.



Post a Comment

0 Comments