Translate This Website In Any Language

Jharkhand General Knowledge 2022 (SET 2)

Jharkhand General Knowledge 2022

(SET 2)


In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any exam conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand General Knowledge 2022 (SET 2)

Jharkhand General Knowledge (Top 50 Jharkhand GK)


1 . Which is the smallest parliamentary constituency?


Answer:- Chatra




2 . To which dynasty is Raghunath the ruler of Kukra related?


Answer:- Nagvanshi




3 . Who is considered the father of Jharkhand movement?


Answer:- Jay Barthoman




4 . Jharkhand State Formation Day is celebrated on which date?


Answer:- 15 November




5 . Jharkhand is bordered by how many states of India?


Answer:- 5 states




6 . In which city is the High Court of Jharkhand located?


Answer:- Rochi




7 . Where is the capital of the High Court of Jharkhand state located?


Answer:- Ranchi




8 . When was the production of iron steel started in Jharkhand?


Answer:- 1913




9 . Where was the headquarters of the Ramgarh Battalion at the time of the revolt of 1857?


Answer:- Ranchi




10 . How many bulbs were replaced in Jharkhand under the UJALA scheme?


Answer: - About one crore LED bulbs




11 . Out of the total geographical area of ​​the state, irrigation facilities are available on what percentage?


Answer:- 24%




12 . Kudukh (Uraon) belongs to which language family?


Answer:- Dravidian




13 . What is the child sex ratio in Jharkhand?


Answer:- 943




14 . Whom did Alivardi Khan send in the campaign against Ramgarh?


Answer:- Hidayat Ali Khan




15 . Which is the highest land area of ​​Jharkhand?


Answer:- Pat area




16


Answer:- In 1974




17


Answer:- Russia




18


Answer:- Dharwad




19


Answer:- Jawaharlal Nehru




20


Answer:- Subhash Chandra Bose




21 . Who built the temple at Deodar?


Answer:- Pooranmal




22 . What is 'Karma'?


Answer:- Folk Dance




23 . In which tribe this tradition 'Pahan builds the village and Mahto runs the village' is observed?


Answer:- Uraon




24 . When was the 'Swadeshi Week' celebrated in Ranchi during the Civil Disobedience Movement?


Answer:- September 1930




25 . In which year did the Kol rebellion take place in Jharkhand?


Answer:- Year 1831




26 . Who led the Salt Satyagraha in Jamshedpur? 


Answer:- Nani Gopal Mukherjee




27 . What is the female literacy rate of Jharkhand as per the year 2011?


Answer:- 55.40%




28 . Which is the largest mining area of ​​Jharkhand?


Answer:- Dhanbad




29 . In which city of Jharkhand was the 34th National Games started?


Answer:- Ranchi




30 . Which tree has been given the status of the state tree of Jharkhand?


Answer:- years




31 . In which district Jharkhand Dham is located?


Answer:- Giridih




32 . Which Muslim ruler sent a commander to subdue the Nagvanshi kings?


Answer:- Alauddin Khilji




33 . In which district was the main center of Birsa movement in Jharkhand?


Answer:- Peg




34 . Which important geographical line passes through Ranchi district?


Answer:- Tropic of Cancer




35 . When was the All India Tribal Development Council established?


Answer:- 1968 AD.




36 . Bokaro Steel Plant was established with the help of which country?


Answer:- Soviet Russia




37 . Which is the largest zoo of Jharkhand state?


Answer:- Bokaro Zoo




38 . In which city of Jharkhand did the education-initiation of revolutionary Varindra Ghosh begin?


Answer:- Deoghar




39 . Whose famous work is 'Swaraj Loot Gaya'?


Answer:- Ram Narayan Singh




40 . What work do the Santhal tribes of the state do?


Answer:- pottery




41 . Which ruler appointed Mankali Khan as the Faujdar of Palamu?


Answer:- Jahangir




42 . When was the first branch of Singh dynasty started?


Answer:- In 693 AD




43 . In which region of Jharkhand was the capital of Bengal during the Mughal period?


Answer:- Rajmahal




44 . Whom did Birsa Munda ask to worship?


Answer:- of 'Singbonga'




45 . From which rocks were the surface of Chotanagpur formed?


Answer:- Granite and Ni




46 . When was the company's right over the Rajmahal area of ​​Jharkhand?


Answer:- 1741




47 . Laxmi Rani Majhi, who participated in Rio Olympics, hails from which state?


Answer:- Jharkhand




48 . When was the Hull Jharkhand Party formed?


Answer:- 1968 AD




49 . Which leader of Jamtara kept the movement alive through blood and tears and other advertisements?


Answer:- Narasimha Rai




50 . What is the state's fertility rate?


Answer:- 3.31%





Hope you liked  our post Jharkhand General Knowledge Quiz Important Questions. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand GK. Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments