Translate This Website In Any Language

Jharkhand General Knowledge 2022

Jharkhand General Knowledge 2022

In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 questions related to Jharkhand GK -Jharkhand General Knowledge 2022 which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand General Knowledge 2022

Jharkhand General Knowledge 2022




1 . Which British general suppressed the Kol rebellion?


Answer: Wilkinson




2 . Which is the largest airport in the state of Jharkhand?


Answer:- Birsa Munda Airport (Ranchi)




3 . What are the types of Jhumar, Paika, Natwa and Agni? 


Answer:- Folk dance of Jharkhand




4 . In which rocks are the palace traps built?


Answer:- Basalt




5 . Which is the lowest literacy district of Jharkhand?


Answer:- Pakud




6 . Who was the first Chief Minister of Jharkhand State?


Answer:- Shri Babulal Marandi




7 . What was the name of Chotanagpur in ancient times?


Answer:- Pundra, Pundarik region, Mund, Khokhra




8 . When was the state of Jharkhand formed?


Answer:- 15 November 2000




9 . Where is the first fertilizer factory established in Jharkhand?


Answer:- Sindri




10 . Which tribe is the largest in the state of Jharkhand in terms of population?


Answer:- Santhal




11 . How many National Highways pass through Jharkhand?


Answer:- 13




12 . Garhwa is a word of which language?


Answer: - Why Marathi language




13 . On which river is the Chandil hydroelectric scheme in the state? 


Answer:- Golden Line




14 . Under which Article of the Indian Constitution, seats have been reserved for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the State Legislative Assembly?


Answer:- 332




15 . Which resource is used the most for irrigation in Jharkhand?


Answer:- well




16 . What is the per capita income of Jharkhand state?


Answer:- Rs 14990.




17 . Who was the commander of Chatra war?


Answer:- Jaimangal Pandey




18 . In which tribe in Jharkhand the joint family is called "Bhai Band"?


Answer:- Gond




19 . When was the first railway route built in Jharkhand?


Answer:- In 1845 AD




20 . What is the approximate population required for the formation of Gram Sabha?


Answer:- 250




21 . Which atomic mineral is found in Jharkhand?


Answer:- Thorium




22 . What is the total population of Jharkhand according to the 2011 census?


Answer:- 32988134




23 . How many universities are there in Jharkhand?


Answer:- 7




24 . Who was the first Lokayukta of Jharkhand?


Answer:- Justice Laxman




25 . Which two big companies have announced to set up steel plant in Jharkhand?


Answer:- Adani Power and Vedanta Group




26 . In which region of the state of Jharkhand are the fauna found in the Himalayan region also found?


Answer:- Parshnath mountain




27. What is the population growth rate in the decade 2001-2011?


Answer:- 22.34%




28 . In which city in Jharkhand is the Damodar Valley Corporation's Land Conservation Division?


Answer:- Hazaribagh




29 . In which month the Rath Yatra fair is organized?


Answer:- Ashadh




30 . Who was entrusted with the responsibility of spreading the Wahabi movement in Jharkhand area?


Answer:- Shah Mohammad Hussain




31 . With the cooperation of which country was the Patratu Thermal Power Plant established in Jharkhand?


Answer:- Soviet Union




32 . Who was the first Director General of Police of Jharkhand?


Answer:- Shivaji the great Kaire




33 . Where is the Central Mining and Fuel Research Institute located in Jharkhand?


Answer:- Dhanvaad




34 . Which ruler appointed Mankali Khan as the Faujdar of Palamu?


Answer:- Aurangzeb




35 . Where is Asia's biggest Kol Vasari?


Answer:- Kargali Bokaro




36 . Where is the coldest place in the state of Jharkhand?


Answer:- Netarhat




37 . Parasnath hill in Jharkhand is a part of which plateau?


Answer:- Giridih plateau




38 . Which is the largest park in the state of Jharkhand?


Answer:- Palamu Sanctuary




39 . Which national leader was more influenced by the Tana Bhagat movement?


Answer:- Mahatma Gandhi




40 . Who was the first woman governor of Jharkhand state?


Answer:- Draupadi Murmu




41 . On what percentage of the total agricultural area of ​​Jharkhand, one crop is cultivated?


Answer:- 40




42 . Which tribe has maximum number in Jharkhand?


Answer:- Santhal




43 . On which occasion Jhanjin song is sung in Jharkhand?


Answer:- On the occasion of child birth




44 . Which state of the country became Jharkhand on 15th November 2000?


Answer:- 28th




45 . Who was the convener of Jharkhand Coordination Committee? 


Answer:- Vishweshwar Prasad Kesari




46 . What is the rank of Jharkhand in pyrite production in the country?


Answer:- First




47 . Betla National Park of Jharkhand is famous for which wild animal?


Answer:- Tiger




48 . Which group of rocks are found in Son Valley?


Answer:- Vindhya




49 . Where is the "Science City" being established in the state of Jharkhand?


Answer:- Ranchi




50 . Who is the author of the poem 'O Ajanma Suno'?


Answer:- Vachan Dev Kumar





Hope you have liked  our post Jharkhand GK - Important questions related to Jharkhand General Knowledge 2022 . This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand GK - Jharkhand General Knowledge 2022 . Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments