Translate This Website In Any Language

Top 50 Jharkhand Gk-Jharkhand General Knowledge

Top 50 Jharkhand Gk-Jharkhand General Knowledge


Jharkhand Top 50 Jharkhand gk - In this post of Jharkhand General Knowledge, we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Top 50 Jharkhand Gk

Top 50 Jharkhand Gk-Jharkhand General Knowledge




1 . What is the sub-capital of Jharkhand state?


Answer:- Dumka




2 . Where is the coldest place in the state of Jharkhand?


Answer:- Netarhat




3 . Who presided over the second session of the Adivasi Mahasabha held in 1939?


Answer:- Jaipal Singh




4 . When was the fertilizer factory set up in Sindri (Jharkhand)?


Answer:- In 1951 AD




5 . Where is Birsa Mrig Bihar located?


Answer:- peg




6 . Under whose leadership did the British enter Hazaribagh?


Answer:- Camac




7 . Where are the research institutes in Jharkhand?


Answer:- Ranchi




8 . In the civil disobedience movement, the Santhals were led by which person of Gomia police station Borogera village?


Ans: - Like Bangam




9 . In which tribe is the lunch called Majwan?


Answer:- Santhal




10 . When was Birsa Munda freed from jail for the first time?


Answer:- 1897




11 . On which occasion the Domkach song is sung in the state of Jharkhand? 


Answer:- On the occasion of marriage




12 . In which year did Birsa Munda declare himself the messenger of God?


Answer:- In 1895




13 . Where was Raj Narayan Basu, the maternal grandfather of the great revolutionary Aurobindo Ghosh and Varindra Ghosh?


Answer:- Deoghar




14 . In which district of Jharkhand is Surajkund located?


Answer:- Hazaribagh




15 . How many divisions are there in the state? 


Answer:- Five




16 . Who was the leader of Bhumij rebellion?


Answer:- Ganga Narayan Singh




17 . Where is the Central Fuel Research Institute located?


Answer:- In Jalgoda




18 . Which tribe is known as 12 Hazari and 13 Hazari?


Answer:- Chero




19 . In which Satyagraha did Mohan Mahto, Sahdev Mahto, Ganesh Mahto and Gokul Mahto of Jharkhand actively cooperate?


Answer: Salt Satyagraha




20 . Which is called the gateway of Chotanagpur?


Answer:- Chatra




21 . With which movement was a woman named Devmania associated?


Answer:- Tana Bhagat




22 . In which year did the British capture Midnapore?


Answer:- 1760




23 . In which district of Jharkhand is the Buddhist temple Bhadkali located?


Answer:- Chatra




24 . Who is the first nominated member of the Legislative Assembly?


Answer:- Joseph Galstein




25 . Into how many bastions is Sutianagarkhand divided?


Answer:- Seven




26 . Which was the first Hindi news monthly magazine of Jharkhand?


Answer:- Dhar brothers




27 . What is the rank of Jharkhand state in the country in terms of population density?


Answer:- 14th




28 . Who was the first person to receive Param Vir Chakra from Jharkhand?


Answer:- Albert Ekka




29 . When was the Forest Policy first implemented in India?


Answer:- 1894 AD.




30 . What is the north to south extension of Jharkhand state?


Answer:- 380 kms.




31 . Which is the district with the largest area?


Answer:- Paschim Singh Bhoomi




32 . Where are the evidences of ancient cemeteries found?


Answer:- Lupgundi




33 . Which ruler founded the "Kharagdiha State"?


Answer:- Hansraj Dev




34. Which rebellion was suppressed under the leadership of Major Rufusage in 1820-21 AD and Captain Wilkinson in 1837 AD?


Answer: Yes, rebellion




35 . Where was the first power plant of Jharkhand established?


Answer:- In Tilaiya




36 . From which district of Jharkhand have the coins of the Kushan emperor Kanishka been found?


Answer:- Ranchi




37 . Which is the highest waterfall of Jharkhand?


Answer:- Budha Ghagha Falls




38 . What is the literal meaning of the word Jharkhand?


Answer:- Forest region




39 . Which organization was formed in the state to solve the problem of tribals in Jharkhand?


Answer:- Panchayat




40 . Where is the Jagannath temple in Jharkhand which has the idols of Jagannath Subhadra Balarama situated?


Answer:- Ranchi




41 . Which is the largest parliamentary constituency?


Answer:- West Singhbhum




42 . In which district of Jharkhand is the Malooti temple located?


Answer:- Dumka




43 . Which district has the lowest female literacy?


Answer:- Pakur




44 . In which tribe in Jharkhand the Shradh ceremony is called "Kamavat"?


Answer:- Bhumij




45 . How many soil types are there in Jharkhand?


Answer:- 6 (Red soil, mica predominant soil, laterite soil, sandy soil, alluvial soil, Kali or Regur soil)




46 . In which district the maximum number of scheduled caste people reside?


Answer:- Palamu




47 . Who was the first Chief Minister of Jharkhand?


Answer:- Babulal Marandi




48 . Whom did Jahangir send to suppress the miscreants in (Jharkhand)?


Answer:- Ram Singh




49 . Where is the largest methane gas well in India located in Jharkhand?


Answer:- Parvatpur (Bokaro)




50 . When was Unnati Samaj established in Chota Nagpur?


Answer:- In 1913 AD





Hope  you have liked our post Top 50 Jharkhand Gk - Important questions related to Jharkhand General Knowledge. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Top 50 Jharkhand Gk-Jharkhand General Knowledge . Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments