Translate This Website In Any Language

General Knowledge related to Jharkhand 2022

General Knowledge related to Jharkhand 2022

In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 such questions related to Jharkhand General Knowledge which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


General Knowledge related to Jharkhand 2022

General Knowledge related to Jharkhand



1 . Which is the largest aluminum unit of the state?


Answer:- Muri




2 . In which year Mukhyamantri Gram Setu was launched in Jharkhand?


Answer:- 2001




3 . Who was the first Rajpal of Jharkhand State?


Answer:- Prabhat Kumar




4 . In which year Orissa was carved out of Bihar and made a new state?


Answer:- 1936




5 . The British officer who played an important role in suppressing the rebellion of the Santhals was


Answer:- Major General Lloyd




6 . Which is the main language of Jharkhand state?


Answer:- Hindi language




7 . What was the real name of Tilak Manjhi?


Answer:- Jabra Pahariya




8 . Which is the second largest tribe in Jharkhand?


Answer:- Uraon




9 . Which is the largest wildlife sanctuary in the state of Jharkhand?


Answer:- Palamu




10 . When was Jahangir imprisoned for not paying taxes to Maharaja Durjan Sal?


Answer:- 1616 AD




11 . What is the total length of the roads of Jharkhand state? 


Answer:- 4311 kms.




12 . What is the totemic clan found in the Oraon tribe called?


Answer:- Kili




13 . What is the percentage of forest in the total area in the state?


Answer:- 29.95%




14 . The industrial capital of Jharkhand is?


Answer:- Jamshedpur




15 . From which district does the Brahmani river originate?


Answer:- Palamu




16 . In which year did the Christian missionaries from Germany reach Ranchi?


Answer:- 1845 AD.




17 . Famous as "Queen of hills in Jharkhand"?


Answer:- Netarhat




18 . Which tribes of Jharkhand actively participated in the national movement?


Answer:- Oraon




19 . In which district is the Udhwa Water Bird Sanctuary located?


Answer:- Sahibganj




20 . In which area of ​​Jharkhand, maximum irrigation is done through tube wells?


Answer:- Lohardaga




21 . In the Battle of Plassey of 1757 AD, where was Nawab Siraj-ud-Daula kept captive by the British?


Answer:- Rajmahal




22 . In which tribe Pon Taka is called bride price?


Answer:- Santhal




23 . When was the Santhal Pargana Tenancy Act passed?


Answer:- 1949




24 . Where is Jawahar Diwas celebrated in Jharkhand?


Answer:- Ranchi




25 . In which year the workers union was established in Jamshedpur in Jharkhand?


Answer:- Year 1920




26 . The total area of ​​Jharkhand state is how many square km. Are? 


Answer:- 79714 sq.km.




27 . How far is Samudra from Jharkhand?


Answer:- 90 kms.




28 . Bedia caste people live in?


Answer:- In the Barkakana area of ​​Hazaribagh district




29 . Who is called "Dhubia" in Jharkhand?


Answer:- Dance




30 . Where was the capital of Bengal during Muslim period?


Answer:- Rajmahal




31 . When was the resolution regarding separate Jharkhand withdrawn by the Bihar Legislative Assembly?


Answer:- September 21, 1998




32 . In which district is Mahua Dand Bhedia Wildlife Sanctuary located?


Answer:- Palamu




33 . Who is the chief officer of Panchayat Samiti in Jharkhand?


Answer:- Chief




34 . From which river of Jharkhand, stone age tools have been found in Deoghar?


Answer:- Collazar




35 . Which woman from Jharkhand became the first cabinet minister?


Answer: Joba is mine




36 . What was the name of Birsa Munda's father?


Answer:- Sugna Munda




37 . Which Kalpa comes after the Silurian Kalpa?


Answer:- Devonian Kalpa




38 . In which district of Jharkhand is Kunde princely state?


Answer:- Hazaribagh




39 . In which district is the Konar Hydroelectric Station located?


Answer:- Hazaribagh




40 . In which tribe Gonong is known as bride value system?


Answer: - Yes




41 . Which was the first copper factory in Jharkhand?


Answer:- Ghatshila




42 . What is the literacy rate of Jharkhand state?


Answer:- 67.63%




43 . The capital of the state of Jharkhand is?


Answer:- Rochi




44 . With whom is Budhu Bhagat related?


Answer:- Kol Rebellion




45 . On which occasion Japi folk song is sung?


Answer:- hunting




46 . Which person of Jharkhand received the first Ashoka Chakra?


Answer:- Randhir Verma




47 . With which deity is Manda festival related?


Answer:- Mahadev




48 . How many districts are there in Jharkhand state?


Answer:- 24 Districts




49 . Who is the only person in Jharkhand to have received Param Vir Chakra?


Answer:- Albert Ekka




50 . How many blocks are there in Jharkhand?


Answer:- 259





Hope you have liked  our post Jharkhand General Knowledge- Important Questions related to Jharkhand General Knowledge 2022.This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


 Follow us to read more posts like Jharkhand General Knowledge. Do tell in comments how you liked our post

Thank you.



Post a Comment

0 Comments