Translate This Website In Any Language

Jharkhand General Knowledge 2022

Jharkhand General Knowledge 2022

In this post of Jharkhand gk - Jharkhand General Knowledge, we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand General Knowledge 2022

Jharkhand gk-Jharkhand General Knowledge 2022




1 . Which state touches the state border? 


Answer:- Bihar, Chhattisgarh, Bengal, Uttar Pradesh, Orissa




2 . In which year the Police Manual was implemented in Jharkhand?


Answer:- 1861




3 . In which year Mughal general Shahbaz Khan Kambu attacked the Nagvanshi ruler Madhukaran Shah (Madhu Singh) of Chotanagpur Khas, defeated him and made him subordinate to the Mughals?


Answer:- 1585




4 . Which tribe is the largest in terms of population?


Answer:- Santhal




5 . In which year Tilka Manjhi was caught fraudulently by the British?


Answer:- 1785




6 . Where are Cause's ring and Tobe's horn found?


Answer:- Murad




7 . Which is the coldest place in Jharkhand?


Answer:- Netarhat




8 . Into how many agro-climatic zones is India divided?


Answer:- 15




9 . Which Mughal ruler made Jharkhand the first taxpayer state?


Answer :- Akbar




10 . Shubhlakshmi of Hazaribagh is related to which sport?


Answer:- Cricket




11 . Who is the main deity of Mundas?


Answer:- Singbonga




12 . Mahakavi Ghasiram is a famous writer of which language?


Answer:- Nagpuri




13 . By what name was Jharkhand known in the Vedic period?


Answer:- Kikat region




14 . When is the fair held in Deodar?


Answer:- In Shravan




15 . In which article of the constitution has been mentioned to promote the welfare of Scheduled Tribes?


Answer:- In Article 275




16 . What is the minimum limit for tree plantation under Mukhyamantri Jan Van Yojana?


Answer:- 1 acre




17 . By whom is the Chief Minister appointed?


Answer:- Governor




18 . In which year the Tata Iron and Steel Company was established in Jamshedpur?


Answer:- Year 1907




19 . Where is Asia's largest iron ore mine located in Jharkhand?


Answer:- Noa Mundi Khan




20 . On which occasion Jhumar Geet is sung in the state of Jharkhand? 


Answer:- On the occasion of festival




21 . In which year the first documentary was made in Jharkhand? 


Answer:- 1954




22 . At which place did the revolutionaries of Dhaka, Memon Singh and Kolkata covertly spread propaganda?


Answer:- Jamshedpur




23 . How many houses are there in Jharkhand?


Answer:- 1




24 . What is the population density of Jharkhand state?


Answer:- 414




25 . How many sub-divisions are there in Jharkhand state?


Answer:- 35




26 . What is the female literacy percentage in Jharkhand?


Answer:- 52.21 percent




27 . In which district "Patratu Thermal" is located in the state of Jharkhand?


Answer:- Hazaribagh




28 . Who was the first revolutionary of Chotanagpur region, who was martyred in the struggle with the British?


Answer:- Budhu Bhagat




29 . What was the Jharkhand region called during the Maurya period?


Answer:- Poultry




30 . In which district is the Center for Soil Research and Research Institute located?


Answer:- Hazaribagh




31 . Where was the first steel plant of India established in Jharkhand?


Answer:- Jamshedpur




32 . When was the All India Jharkhand Party formed?


Answer:- 1967 AD




33 . When was the Chero kingdom of Palamu established?


Answer:- 1572 AD.




34 . What types of rocks are made of black soil?


Answer:- Basalt




35 . When did the Mughal emperor provide Anirudh with Untari village in exchange for Thanedari?


Answer:- In 1661 AD




36 . What is the village headman called in Munda tribe?


Answer:- Munda and Hatumunda




37 . In which district is the Rice Research Center located in Jharkhand?


Answer:- Hazaribagh




38 . Damodar Valley?


Answer:- fault




39 . Where is Mandal Dam being built in Jharkhand? 


Answer:- In the North Koel river




40 . Who performs the religious functions in the Oraon tribe?


Answer :- Pahan




41 . Which tribal community of Jharkhand started a movement against the policies of the British government?


Answer:- Birsa Munda (1893 - 1900 AD)




42 . When were private forests brought under control in the state of Jharkhand?


Answer:- 1952 AD




43 . In which city is the Central Institute of Psychiatry located?


Answer:- Ranchi




44 . In which year Jharkhand Space Applications Center (JSAC) Ranchi has been established?


Answer:- 2003




45 . Where is Sendra celebrated on Bihu festival? 


Ans: - Near Dalma Sanctuary, Jharkhand




46 . What type of instrument is Gupi Jantra?


Answer:- Tantric




47 . Walking barefoot on fire is a typical program of which fair in Jharkhand?


Answer:- Manda Mela




48 . What is the main source of electrical energy in Jharkhand?


Answer: Thermal electricity




49 . Where is the Central Fuel Research Institute located in Jharkhand?


Answer:- Jalgoda




50 . When did Sher Shah take over Rohtas Garh?


Answer:- 1538 AD.





Hope  you have liked our post Jharkhand gk-Jharkhand General Knowledge 2022 related important questions. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand gk-Jharkhand General Knowledge . Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments