Translate This Website In Any Language

Jharkhand General Knowledge 2022 (SET 3)

Jharkhand General Knowledge 2022

(SET 3)


In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any exam conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand General Knowledge 2022 (SET 3)

Jharkhand General Knowledge (Top 50 Jharkhand GK 2022)




1 . During which period the state of Jharkhand was known as Kukra?


Answer:- Mughal period




2 . In which year Jatra Tana Bhagat started the Shuddhi Movement?


Answer:- 1914




3 . When is the foundation day of Jharkhand?


Answer:- 15 November




4 . In which district of Jharkhand is Hundru Falls located?


Answer:- Ranchi




5 . What is the main source of income of Jharkhand?


Answer:- Mineral, iron steel industry and forest




6 . Who is the inventor of Santhali script Olchiki?


Answer:- Raghunath Murmu




7 . Which is the only district of Jharkhand where river Ganga flows?


Answer:- Sahibganj




8 . What percentage of the state's area is affected by soil erosion?


Answer:- 22.4




9 . Whom did Jahangir send to suppress the miscreants in (Jharkhand)?


Answer:- Ram Singh




10 . How many divisions are there in Jharkhand state?


Answer:- Five




11 . In which district of Jharkhand is Kolhua Lake located?


Answer:- Chatra




12 . When was Jharkhand Energy Policy implemented?


Answer:- 2012 AD




13 . Where does the Sakri river originate?


Answer:- Chota Nagpur Plateau




14 . Where was the Radical Democratic Party founded?


Answer:- Ramgarh




15 . Who was the first Speaker of Jharkhand Legislative Assembly?


Answer:- Inder Singh Namdhari




16 . Which is the only tribe of Jharkhand that does not like to live in the mountains and forests and at the same time considers it to be against their reputation to work as a laborer?


Answer:- Chero




17 . Palamu Fort is located in which district of Jharkhand?


Answer: Latehar




18 . Where did Tilka Mozhi attack?


Answer:- Bhagalpur




19 . The workers of Tata Steel Company based in Jamshedpur, S. N. When was the Jamshedpur Workers Association established under the leadership of Halder and Vyomkesh Chakraborty?


Answer:- 1920 AD




20 . Where was the headquarters of the Ramgarh Battalion at the time of the revolt of 1857?


Answer:- Ranchi




21 . By what name was Jharkhand known during the Mughal period?


Answer:- Khokhra




22 . From which area did the British capture Siraj-ud-Daula after the Battle of Plassey in 1757?


Answer:- Rajmahal




23 . When was the Kisan Sabha formed?


Answer:- In 1928 AD




24 . Which campaign was launched to solve the water problem in Dhanbad district in the state?


Answer:-   Operation Varun




25 . Who is the first tribal of Jharkhand to be awarded Padma award?


Answer:- Jual Lakra




26 . Which is the district with the lowest sex ratio in Jharkhand?


Answer:- Dhanbad




27 . Maler is another name for which tribe?


Answer:- Sauria Hills




28 . In which year did the first census of Jharkhand take place?


Answer:- 1872




29 . Jamshedpur is situated on the bank of which river?


Answer:- Swarnarekha




30 . Which soil is found the most in Jharkhand?


Answer:- Red soil




31 . Who is the first Ashok Chakra recipient of Jharkhand?


Answer:- Randhir Verma




32 . The first international tribal women hockey player of Jharkhand is?


Answer:- Savitri Putti




33 . Who is the first international female athlete from Jharkhand?


Answer:- Vijay Nilamani Khalkho




34 . Who is the first chess player from Jharkhand to become a world champion?


Answer:-   Deep Sen Gupta




35 . In which year the first census was conducted in Jharkhand?


Answer:- 1872




36 . In which tribe of Jharkhand one wife marriage is prevalent?


Answer:- Uraon




37 . Where are mica mines found in Jharkhand?


Answer:- Koderma




38 . Who led the Kharwar movement?


Answer:- Bhagirath Manjhi




39 . In which year Tilka Manjhi was hanged?


Answer:- 1785




40 . When was the Jharkhand Tourist Home Stay Scheme started?


Answer:- 2009




41 . Which is the state animal of the state?


Answer:- Elephant




42 . The name of the main stream of which river is Niranjan or Lilajan?


Answer:- Phalgu




43 . Whom did Alivardi Khan send in the campaign against Ramgarh?


Answer:- Hidayat Ali Khan




44 . What is the percentage of total cultivable land in the state of Jharkhand?


Answer:- 38%




45 . In which district of Jharkhand is the spice cultivated the most?


Answer:- Palamu




46 . Races and Cultures of India


Answer:- D.N. majumdar




47 . Where is the headquarters of North Chotanagpur division located?


Answer:- Hazaribagh




48 . When did the Dhal rebellion start in Jharkhand?


Answer:- In 1767 AD




49 . The area of ​​Jharkhand is what percent of the total area of ​​India?


Answer:- 2.42%




50 . Which climate is found in the state of Jharkhand?


Answer:- Warm climate






Hope you liked  our post Jharkhand General Knowledge Quiz Important Questions. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand GK. Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.



Post a Comment

0 Comments