Translate This Website In Any Language

Jharkhand Gk For JPSC (Jharkhand General Knowledge for JPSC)

Jharkhand Gk For JPSC

(Jharkhand General Knowledge for JPSC)

In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 questions related to Jharkhand Gk For JPSC (Jharkhand General Knowledge for JPSC) which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand Gk For JPSC

Jharkhand Gk For JPSC (Jharkhand General Knowledge for JPSC)




1 . Which was the first English daily news magazine of Jharkhand?


Answer:- Daily Press




2 . Which is the state animal of Jharkhand?


Answer:- Elephant




3 . Which was the main center of revolutionary activities in Jharkhand?


Answer:- Deoghar




4 . Who is called Chotanagpur Kesari?


Answer:- Ram Narayan Singh




5 . Which is known as Shimla of Jharkhand?


Answer:- Ranchi




6 . Godda, Deoghar, Dumka district are part of which division of Jharkhand?


Answer:- Santhal Pargana




7 . During which festival do tribal women hunt animals wearing men's clothes for the whole day?


Answer:- Mukka Sandra




8 . Which region of Jharkhand is known as mineral deposit?


Answer:- Damodar Valley




9 . In which year Durjanshal, the Nagvanshi ruler of Chotanagpur Khas, got freedom from captive life?


Answer:- 1627 AD.




10 . Who was the first Chief Secretary of Jharkhand State?


Answer:- Vijayshankar Dubey




11 . Which is the state animal of Jharkhand?


Answer:- Elephant




12 . When and where was the first airport built in the state of Jharkhand?


Answer:- 1941 AD (Ranchi)




13 . Approximately how many decades did it take for the East India Company to enter Jharkhand?


Answer:- 7




14 . Which is the first Indian state to set up Khadi Mall?


Answer:- Jharkhand




15 . Where were the bronze ring and the copper horn found?


Answer:- Murad




16 . What is the youth house of Oraon tribe called?


Answer:- Dhumkudiya




17 . Hundru Hydropower Station comes under which scheme?


Answer:- Swarnarekha




18 . How many districts were there in the state when Jharkhand was formed?


Answer:- 18




19 . Which state of India produces maximum minerals?


Answer:- Jharkhand




20 . From which plateau does Damodar river originate? 


Answer:- Chota Nagpur Plateau




21 . What is the state flower of Jharkhand?


Answer:- Palash




22 . What do the Munda tribes call their language?


Answer:- Hoo Jagar




23 . Which is the biggest river valley project of Jharkhand state?


Answer:- Damodar River Project




24 . Who is the author of the book Mundari to Kothari awarded by Sahitya Akademi?


Answer:- Manan Singh Munda




25 . Which is the highest literacy district in the state?


Answer:- Rochi




26 . Whose sub-castes are Raut, Manjhi, Bhogta, Kharwar, Denwari, Mahato etc.?


Answer:- Kharwar




27 . Which region of Jharkhand receives maximum rainfall?


Answer:- Netarhat Plateau




28 . On whose orders the British attacked Ramgarh in 1772 AD?


Answer: - Patna Council




29 . What is the main source of livelihood in Jharkhand?


Answer:- Agriculture




30 . On which river is the Canada Dam located?


Answer:- Mayurakshi River




31 . Which place of Jharkhand is famous for mining of uranium?


Answer:- Jaduguda




32 . Which dance form of Jharkhand has got national and international fame?


Answer:- Chhau dance




33 . In which district of Jharkhand is the Parasnath hill located?


Answer:- Giridih




34 . Where do the people of Birhor tribe mainly reside? 


Answer:- On the mountains of Kaimur




35 . Where was the first capital of Baghsev Singh?


Answer:- Sisiya




36 . Which tribe of Jharkhand calls itself Heroko?


Ans: Munda tribe




37 . What did Ashoka call the Jharkhand region in his thirteenth inscription?


Answer:- Atwik area




38 . What is the foundation day of Jharkhand state?


Answer:- 15 November 2000




39 . In which song, full of heroic rasa, is the description of life-episodes found?


Answer:- From Lorikayan




40 . Where is the High Court located in Jharkhand?


Answer:- Ranchi




41 . What is the Puranic name of Jamshedpur?


Answer:- Sakchi




42 . How many blocks from Ranchi were carved out of Khunti district on September 12, 2007?


Answer:- 6




43 . Which is the smallest district in terms of area?


Answer:- Palamu




44 . Which is the largest circle in terms of area? 


Answer:- North Chotanagpur




45 . Which is the largest and longest river of Jharkhand?


Answer:- Damodar River




46 . In which district of Jharkhand is Dawood Khan's mosque located?


Answer: Latehar




47 . Who is known as the queen of Chotanagpur?


Answer:- Netarhat




48 . The hills of Parasnath are part of which plateau?


Ans: - Giridih Plateau




49 . Who was the first Chief Justice of Jharkhand?


Answer:- Vinod Kumar Gupta




50 . Which is the only place to have Vindhya rocky group?


Answer:- Son Valley





Hope  you have liked our post Jharkhand Gk For JPSC (Jharkhand General Knowledge for JPSC) related important questions. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand Gk For JPSC . Do tell in comments how you liked our post

Thank you.


Post a Comment

0 Comments