Translate This Website In Any Language

Lucent Jharkhand General Knowledge-Lucent Jharkhand Gk 2022

Lucent Jharkhand General Knowledge-Lucent Jharkhand Gk 2022


In this post of Jharkhand General Knowledge Quiz, we have prepared a set of top 50 questions related to Lucent Jharkhand General Knowledge-Lucent Jharkhand Gk which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.



Lucent Jharkhand General Knowledge


Lucent Jharkhand General Knowledge-Lucent Jharkhand Gk



1 . Dimna Dam is on which river?


Answer:- Swarnarekha




2 . Which deity/goddess of Rajrappa has a temple?


Answer:- Shiva




3 . Dhumkadiya is the main organization of youth of which tribe in Jharkhand?


Ans: Uravan tribe




4 . In which tribe there are two hereditary panchayats Madi and Goddi?


Answer:- Bijhiya




5 . When did the Kol rebellion take place in Jharkhand?


Answer:- 1820




6 . Jharkhand is carved out of which state?


Answer:- Bihar




7 . In which year did Major Ruffage enter the Ho Dium marked area?


Answer:- 1820 AD.




8 . Who was the first Chief Justice of the state?


Answer:- Mr. Vinod Kumar Gupta




9 . At which place of Jharkhand in India is the largest iron steel factory located?


Answer:- Bokaro




10 . In which district of the state Shatabdi Stadium is located?


Answer:- Ranchi




11 . Under whose leadership did all the people of Dhalbhum revolt?


Answer:- Jagannath Dhal




12 . Who was the guru of Jaipal Singh?


Answer:- Kanan Kos Grove





13 . Where is the origin of the conch river?


Answer:- Gumla




14 . When was the Sonot Santhal society established?


Answer:- 1970 AD




15 . What is the population of Jharkhand state according to the 2011 census?


Answer:- 3,29,66,238




16 . Which is the state animal of Jharkhand state?


Answer:- Elephant




17 . Which is the highest peak of the state?


Ans: - Parasnath (1365 m.)




On 15th November, 2000, Jharkhand was created as which state?


Answer:- 28th




19 . After the death of which ruler did the Cheras regroup and regain their lost kingdom?


Answer :- Akbar




20 . Where is Jubilee Park?


Answer:- Jamshedpur




21 . In which district of Jharkhand is Tetulia hot spring located?


Answer:- Dhanbad




22 . Jharkhand became independent after the death of which Mughal ruler?


Answer:- Aurangzeb




23 . Where is the first Taba smelting center in Jharkhand located?


Answer:- Ghatshila




24 . Where did Islam Khan move his capital from the palace?


Answer:- Dhaka




25 . Which animal is found most in Dalma Sanctuary?


Answer:- Tiger




26 . When was the separate Jharkhand resolution passed by the Bihar Legislative Assembly?


Ans: - July 22, 1997




27 . Which district of the state has the largest population?


Answer:- Ranchi




28 . When did the British control Kolhan?


Answer:- In 1837 AD




29 . Where is the Buddhist Bhadrakali Temple located?


Answer:- Chatra




30 . Sudheendra Narayan Singh is related to which caste?


Answer:- Dance




31 . When was the Jharkhand Panchayati Raj Act passed?


Answer:- 2001




32 . Where did the Chuar rebellion take place in Jharkhand?


Answer:- Singhbhum




33 . In which district of Jharkhand state Palko sanctuary is located?


Answer:- Chatra




34 . What percentage of Jharkhand is eligible for agriculture?


Answer:- 77%




35 . By whom was the Kisan Sabha formed?


Ans: - Put Urov




36 . Who pasted the pamphlets titled 'Our Swadhin Bharat' on the pillar at Giridih in 1913?


Answer:- Nirmalchandra Banerjee




37 . When was Ranchi district formed?


Answer:- In 1899




38 . Which is the second highest peak of Jharkhand state?


Answer:- Saruat Hill (Gulgul Pat)




39 . Korba is a Korean tribe, with whom does the life of this tribe meet?


Answer: Munda and Santhal




40 . When did the British Parliament officially name Chotanagpur?


Answer:- In 1872




41 . Under whose leadership a massive movement was launched in Jamtara district?


Answer:- Satyakali Babu




42 . In which district of Jharkhand is the Rajwadi of Chakradharpur located?


Answer:- West Singhbhum




43 . Where was Birsa Munda born?


Answer:- In Ulihatu village of Ranchi district




44 . In which article the social rights of Scheduled Tribes are described?


Answer:- In paragraph 23-24




45 . When did the Chero rebellion take place in Jharkhand?


Answer:- 1770-71




46 . According to the announcement of the Jharkhand government, the pension amount of freedom fighters was increased from 3000 to how much?


Answer:- 5000




47 . Which is the district with minimum area?


Answer:- Ramgarh




48 . What is the rank of Jharkhand state in the country in terms of population?


Answer:- 13th




49 . The capital of the state of Jharkhand is?


Answer:- Ranchi




50 . Who was the Olympic gold medalist who also founded a political party in Jharkhand?


Answer:- Jaipal Singh Munda





Hope  you have liked our post Lucent Jharkhand General Knowledge-Lucent Jharkhand Gk Important Questions. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Lucent Jharkhand General Knowledge-Lucent Jharkhand Gk . Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments