Translate This Website In Any Language

Jharkhand Gk Question Answer 2022

Jharkhand Gk Question Answer 2022

Jharkhand Gk Question Answer 2022- In this post of Jharkhand General Knowledge Question Answer, we have prepared a set of top 50 such questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Jharkhand Gk Question Answer 2022

Jharkhand Gk Question Answer 2022




1 . How many tribes were listed in the first census of 1872?


Answer:- 18




2 . Teliagarhi is located in which district of Jharkhand?


Answer:- Sahibganj




3 . What is the length of Jharkhand state from north to south?


Answer:- 380 kms




4 . By what name did Chandragupta Maurya address Uttar Pradesh?


Answer:- Atvi




5 . Which is the smallest division in terms of area?


Answer:- Palamu




6 . Which region of Jharkhand receives maximum rainfall?


Answer:- Netarhat




7 . Which was the first agricultural university of Jharkhand?


Answer:- Birsa Agricultural University




8 . When did the British capture the Ghatshila palace?


Answer:- 1767




9 . The tribe of Jharkhand in which there is a practice of burying and burning the dead?


Answer:- Uraon




10 . Which district of Jharkhand has dense forest cover?


Answer:- Chatra




11 . Which thermal power plant has been constructed by NTPC in Jharkhand?


Answer:- Patratu Plant




12 . What is the name of the first tribal of Jharkhand to be awarded the Padma Shri award?


Answer:- Jual Lakra




13 . Who pasted the slip of "Our Swadhin Bharat" in Giridih?


Answer:- Christo Rae




14 . What is the rank of Jharkhand in the country in Tasar production?


Answer:- First




15 . The Bihar-Jharkhand region was under the control of which satrap of the Kushan emperor Kanishka?


Answer:- Vanshfar




16 . Jadoo Patiya is the painting style of which tribe of Jharkhand?


Answer:- Santhal




17 . Hazaribagh Sanctuary is located in which of these states?


Answer:- Jharkhand




18 . Which tribal movement was more associated with the national movement of the 20th century?


Answer:- Tana Bhagat Andolan




19 . Which animal is found most in Dalma Sanctuary?


Answer:- Tiger




20 . When were industries established in the state of Jharkhand?


Answer:- In British period




21 . The youth home of which tribe is known as Gatiora in Jharkhand?


Answer:- Munda




22 . Who is the first woman governor of Jharkhand?


Answer: Draupati Murmu




23 . Which is the district with highest female literacy in Jharkhand?


Answer:- Ranchi




24 . What is the total number of villages in the state?


Answer:- 32620 Villages




25 . Where is the world's largest forest located in Jharkhand?


Answer:- Saranda




26 . Which state has the highest number of leprosy patients in India?


Answer:- Jharkhand




27 . Which is the state bird of Jharkhand state?


Answer:- Cuckoo




28 . What is the literacy rate of Jharkhand according to the year 2011?


Answer:- 66.4%




29 . Which was the first Hindi daily newspaper of Jharkhand?


Answer:- National Language




30 . Where are the evidences of ancient cemeteries found?


Answer:- Lupgundi




31 . Which state touches the state border?


Answer:- Bihar, Chhattisgarh, Bengal, Uttar Pradesh, Orissa




32 . In which year the Police Manual was implemented in Jharkhand?


Answer:- 1861




33 . In which year Mughal general Shahbaz Khan Kambu attacked the Nagvanshi ruler Madhukaran Shah (Madhu Singh) of Chotanagpur Khas, defeated him and made him subordinate to the Mughals?


Answer:- 1585




34 . Which tribe is the largest in terms of population?


Answer:- Santhal




35 . In which year Tilka Manjhi was caught fraudulently by the British?


Answer:- 1785




36 . Where are Cause's ring and Tobe's horn found?


Answer:- Murad




37 . Which is the coldest place in Jharkhand?


Answer:- Netarhat




38 . Into how many agro-climatic zones is India divided?


Answer:- 15




39 . Which Mughal ruler made Jharkhand the first taxpayer state?


Answer :- Akbar




40 . Shubhlakshmi of Hazaribagh is related to which sport?


Answer:- Cricket




41 . Who is the main deity of Mundas?


Answer:- Singbonga




42 . Mahakavi Ghasiram is a famous writer of which language?


Answer:- Nagpuri




43 . By what name was Jharkhand known in the Vedic period?


Answer:- Kikat region




44 . When is the fair held in Deodar?


Answer:- In Shravan




45 . In which article of the constitution has been mentioned to promote the welfare of Scheduled Tribes?


Answer:- In Article 275




46 . What is the minimum limit for tree plantation under Mukhyamantri Jan Van Yojana?


Answer:- 1 acre




47 . By whom is the Chief Minister appointed?


Answer:- Governor




48 . In which year the Tata Iron and Steel Company was established in Jamshedpur?


Answer:- Year 1907




49 . Where is Asia's largest iron ore mine located in Jharkhand?


Answer:- Noa Mundi Khan




50 . On which occasion Jhumar Geet is sung in the state of Jharkhand?


Answer:- On the occasion of festival





Hope  you have liked our post Jharkhand Gk Question Answer- Important questions related to Jharkhand General Knowledge Question Answer. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Jharkhand Gk Question Answer- Follow us to read more posts like Jharkhand General Knowledge Question Answer . How do you like our post Comment Do tell in

Thank you.


Post a Comment

0 Comments