Translate This Website In Any Language

Latest Jharkhand General Knowledge 2022

Latest Jharkhand General Knowledge 2022

Jharkhand General Knowledge 2022 In this post we have prepared a set of top 50 questions related to JHARKHAND GK which are often asked in the examination. And they cover all the topics related to Jharkhand.


If you are preparing for any examination conducted by the Jharkhand state, then studying these questions is very important for you.


Latest Jharkhand General Knowledge 2022

General Knowledge of Jharkhand 2022 Jharkhand General Knowledge 2022 in Hindi



1 . Who led the Adivasi Mahasabha in Jharkhand?


Answer:- Jaipal Singh




2 . Famous player Jaipal Singh is related to which sport?


Answer:- Hockey




3 . Where is Dudhwa Bird Sanctuary located in Jharkhand?


Answer:- Sahibganj




4 . What is the percentage of female literacy in Jharkhand?


Answer:- 56.21%




5 . Where are the fauna of the Himalayan region found?


Answer:- Parasnath mountain




6 . Which is the national bird of Jharkhand?


Answer:- Asiatic Cuckoo




7 . Dhumkadiya Urao is the main organization of youth and women, which is called?


Ans: - Uravan Jokh Appa




8 . Tilka Manjhi was hanged in which district of United Bihar?


Answer:- Bhagalpur




9 . Where is the Rajmahal trap located in the state of Jharkhand? 


Answer:- In the North-Eastern part




10 . Which district of Jharkhand has the highest sex ratio?


Answer:- West Singhbhum




11 . In the Santhal tribe, the priest who performs the marriage ceremony is called?


Answer:- Jogmojhi




12 . Where was India's largest freshwater fish house opened?


Answer:- Jharkhand Ranchi




13 . Who was the first nominated member of the Legislative Assembly of Jharkhand?


Answer:- Joseph Pechelli Galasti




14 . From which place in Jharkhand has a cup of Cause been found?


Answer:- Lohardaga




15 . Which rock is found the most in Jharkhand?


Answer: Archean rock




16 . From which district does Damodar river originate?


Answer: Latehar




17 . Which is the first power station of Jharkhand?


Answer:- Tilaiya




18 . What was Birsa's profession?


Answer:- Weaver




19 . Where was the All India session of Congress held in 1940 AD?


Answer:- Ramgarh




20 . Which National Highway is the longest in the state of Jharkhand? 


Answer:- National Highway - 33




21 . Under whose leadership did the women of Santhal Pargana challenge the salt law?


Answer:- Shailbala Rai




22 . Which is the state tree of Jharkhand?


Answer:- sal




23 . When was the Jharkhand State Water Policy implemented?


Answer:- 2011 AD.




24 . How many new districts have been created in Jharkhand?


Answer:- 6




25 . Who was the first Leader of Opposition in the Legislative Assembly?


Answer:- Stephen Marandi




26 . Which district has the lowest male literacy in Jharkhand?


Answer:- Pakud




27 . Whom did Birsa Munda make as the head of the religious social wing of his movement?


Answer:- Soma Munda




28 . Who first raised the demand for a separate state in Chotanagpur?


Answer:- By Chotanagpur Unnati Samaj




29 . Dalma Gaj Sanctuary is located in which district of Jharkhand?


Answer:- East Singhbhum




30 . Where is Indian Lac Research Institute located?


Answer:- Namkum




31 . In which district of the state is Fossil Park located?


Answer:- Sahibganj




32 . Where did Tilka Monjhi attack?


Answer:- Bhagalpur




33 . Which party was formed by Justin Richard in 1948 AD to include non-tribals in the Jharkhand movement?


Answer:- United Jharkhand Block




34 . Madi and Goddi are the two hereditary chief panchayats of which community?


Answer:- Bijhiya




35 . Through which district does the Ganges river of Jharkhand pass?


Answer:- Sahibganj




36 . In which year Jharcraft was established?


Answer:- 2006




37 . What was the name of Jaipal Singh's wife?


Answer:- Jahan Ara




38 . Which is the largest district in terms of area?


Answer:- West Singhbhum




39 . In which district of Jharkhand river Ganga flows?


Answer:- Sahibganj




40 . What is the total length of National Highways?


Answer:- 1859.16Km




41 . Where is Dudhwa Bird Sanctuary located in Jharkhand?


Answer:- Sahibganj




42 . What is the share of forest area in the GDP of Jharkhand?


Answer:- 1.5




43 . Iron ore sequence is found in which type of rock?


Answer:- Dharwad Rock




44 . In which year Professor Abdul Bari Siddiqui established his own separate labor union, which was named as Tata Workers Union?


Answer:- 1938 AD




45 . When were Tikait Umraon Singh and Sheikh Bhikhari arrested in the revolt of 1857?


Answer: - January 6, 1858




46 . When was Ranchi Municipal Corporation established?


Answer:- 1979 AD




47 . Which state is the number one state in India to give pension to JP agitators in Jharkhand state?


Answer:- Second




48 . Which were the main castes who rebelled in the Kol rebellion?


Answer: - Yes




50 . In which district is the Gautam Buddha Sanctuary located?


Answer:- Koderma






Hope you have liked  our post 2022 Important questions related to Jharkhand General Knowledge 2022. This post is very important for Jharkhand Staff Selection Commission (JSSC) , JPSC , Gramin Bank , SSC, Jharkhand Police Constable , Railway or other state level competitive exams .


Follow us to read more posts like Jharkhand General Knowledge 2022. Do tell in the comments how you liked our post .

Thank you.


Post a Comment

0 Comments